Dit park beslaat een oppervlakte van ongeveer 450 bij 550 meter en is dus niet echt groot te noemen. In de noordwestelijke hoek is een speciale collectie planten voor blinden, planten met een duidelijke geur, waarvan de namen in braille worden weergegeven.
De geurtuin wordt begrensd door een meer met een kunstmatige waterval, en aan de zuidzijde is ook een muziekkoepel, waar vooral in de zomer regelmatig lunchconcerten worden gegeven.
In het park zijn meerdere standbeelden van beroemde Ieren te vinden.
We keren terug en zien verschillende acts langs de straat: muziek, acrobatie, lezingen op een verhoog,…
We houden een stop in een typische Ierse pub en proeven er onze eerste Guinness. Net zoals in Engeland moet je daarvoor naar de bar en wacht je daar op je bestelde drank.
Zodra de Guinness getapt is, zijn er veel argeloze toeristen die reeds het bierglas van de toog wegkapen. Ze worden echter onmiddellijk teruggefloten: “All good things take time !”
Een goede pint Guinness tappen is een hele kunst en gebeurt in twee stappen. Een eerste keer tot het glas 3/4 vol is. Het bier moet dan even rusten om de schuim te laten zakken. Dan wordt het glas tot aan de rand verder gevuld, met een perfect kraag. Tijdens het drinken blijft de kraag schuim de hele tijd even dik, heel eigenaardig.
Een glass en een pint.
------------------------------------------
Viviane bestelt een glass, ik een pint (spreek uit: paaint). Een pint is 568 ml, dus iets meer dan een halve liter. Een glass is de helft.
Het wordt de eerste “paaint” uit een hele reeks…
Na de heerlijke Guinness bereiken we Temple Bar, bekend om zijn culturele activiteiten en uitgaansleven. De buurt ligt aan de zuidoever van de Liffey en heeft, in tegenstelling tot het merendeel van Dublin, zijn middeleeuwse stratenpatroon behouden. Ook zijn de straatjes nog steeds met klinkers geplaveid.
Viviane neemt een typische Irish stew, ik ga voor een Irish steak met chips. Opnieuwe drink ik er een Guinness bij.
De Irish stew– zeg maar gewoon een Ierse hutsepot – is heel lekker en voor de liefhebbers hier enkele receptjes:
De Ieren zijn heel trots op hun stew (net zoals hun Guinness trouwens) en iedereen beweert dat bij hen de lekkerste Irish Stew wordt gemaakt.
Na het eten verkennen we de buurt nog verder, maar er is heel veel volk op de been. Mischien omdat het zaterdagavond is ?
Een Leprechaun staat langs de kant van de straat te zwaaien naar de mensen.
Dit is een figuur uit de Ierse folklore en wordt beschreven als een soort kabouter in een groen kostuum, een lange baard en punthoed. Ze hebben meestal een klaverblad (shamrock) in de hand of mond.
Het verhaal gaat dat ze aan het eind van de regenboog een pot goud hebben verstopt die ze enkel verraden als je ze kan vangen. Maar wanneer ze die plaats meedelen, gebeurt een ongeluk met een familielid of vriend. Soms verdwijnt iets anders in de plaats. Ze zijn ook nogal snel op hun tenen getrapt.
We zien véél muziek en overvolle luidruchtige pubs. En overal voetbal op TV. We passeren uiteindelijk ook langs de Rory Gallagher Corner...
door het voetbal op TV
-------------------------------------
Rory Gallagher was een bekende Ierse gitarist die meestal speelde op een Fender Stratocaster.
Hij begon zijn carrière in de vroege jaren '60 maar ging vervolgens verder onder zijn eigen naam: The Rory Gallagher Band. Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de country blues. Hij werd ooit door het muziekblad Melody Maker uitgeroepen tot 's werelds beste gitarist.
Gallagher had veel succes met zijn live-optredens. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. Hij had een grote schare trouwe fans onder wie vele tijdens zijn concerten luchtgitaar speelden…
In de zomer van 1995 overleed hij aan een longontsteking.
Hier zijn website: http://www.rorygallagher.com/
Om Rory aan het werk te zien, hier een live uitvoering van "A Million Miles Away".
http://www.youtube.com/watch?v=KiGH8_lkSaA&feature=related
To be continued…