zondag 4 april 2010

Donderdag 27 augustus 2009

Het dorpje Cashel op de kaart
-----------------------------------------
Vandaag opgestaan met motregen en we besluiten dan maar om onmiddellijk door te rijden naar Cashel, waar het hoofdbezoek van de dag zich bevindt. We nemen afscheid van Greta Doyle en vertrekken naar de Rock of Cashel, of kortweg “the Rock”.

De Ballyvourney Monastic Settlement en de omweg naar de Carrigagulla Stone Circle laten we over. De eerste stelt echt niet veel voor en voor het tweede bezoek: stone circles hebben we ook al genoeg gezien. Onderweg kopen we wat broodjes en beleg in een Tesco supermarkt.
Het is middag als we in Cashel aankomen en we besluiten eerst wat te eten. Het blijft intussen maar motregenen.
De Rock of Cashel
-----------------------------

Het vinden van onze volgende slaapplaats, Rockhouse BB, blijkt veel moeilijker dan gedacht en ik moet noodgedwongen naar een infobalie stappen om inlichtingen. Gelukkig is onze gastheer Patrick Hayes een nogal gekende figuur in Cashel.
Aangekomen in Rockville B&B blijkt Patrick Hayes een nogal weirdo figuur die ons wel vriendelijk ontvangt, maar waarvan je je voortdurend afvraagt: is hij nu aan 't onnozel doen of is hij serieus ? Uiteindelijk blijkt dit een persoon te zijn waarop maar één zin van toepassing is: "You like him or you don't..."

Rockville B&B bij Patrick Hayes
--------------------------------
Na het inchecken besluiten we eerst de“Rock” te bezoeken en – o wonder – de zon is van de partij. Het is er zelfs warm.
De “Rock” is een 60 meter hoge kalksteenhoudende rots, zetel van de koningen van Munster vanaf de vierde eeuw totdat de rots in de twaalfde eeuw aan de kerk werd geschonken. De voornaamste overlevende gebouwen betreffen de Saint Patrick's Cathedral, Cormac's Chapel en een round tower. Uiteraard zijn dit nu ruines.
Tijdens het bezoek buiten krijgen we opnieuw een flinke regenvlaag tesamen met een kleine storm te verwerken. Ierland op zijn best.
Op weg naar de kathedraal
---------------------------------



Uiteraard is de kathedraal omgeven
door een kerkhof
----------------------------------------

Aan de voet van de Rock staan de ruines van Hore Abbey, een abdij die in 1272 door aartsbischop David McCarville werd gesticht. De regen en de storm zijn weer verdwenen en we besluiten om er te voet naartoe te gaan.


Naar de Hore Abbey
---------------------------------

The Rock of Cashel vanuit
de ruines van Hore Abbey
------------------------------
Op aanraden van gastheer Patrick gaan we iets eten in het Restaurant van het Cashel Palace Hotel. Het is ongeveer “half a mile”, wat zoveel is als zo’n 800 meter. Niet echt ver dus en we gaan er dan ook te voet naar toe. In Cashel spreken ze blijkbaar opnieuw van miles in plaats van kilometers.
Een pub en "grocery store" in Cashel
---------------------------

Morgen keren we terug naar Dublin en wordt het onze laatste dag in Ierland.

To be continued...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten