Vertrek uit Cashel
-------------------------------------------------
We schuiven mee aan tafel en maken een praatje met enkele Amerikanen. Het gesprek gaat vooral over Ierland, Barack Obama en de temperaturen in de staat Minnesota, waar ze vandaan komen. Ze zijn in ieder geval tevreden met hun nieuwe president. Ik vertel daarbij nog dat ik ook “in favor of mr Obama” was en dat Europa schrik begon te krijgen van republikein Bush Jr, “he was setting the world on fire”. Bij Amerikanen moet je wel op je woorden letten als het over hun presidenten gaat, maar ze zijn blijkbaar akkoord gezien hun positieve reactie.We vertrekken opnieuw voor een bezoek aan de Brownshill Dolmen – zeg maar gerust “Dolmain Chnoc an Bhrúnaigh”
Op deze site vinden we opnieuw een dolmen, een hunnebed, ongeveer 5000 jaar oud en deze heeft de grootste en zwaarste deksteen in Europa: ongeveer 100 ton.
Aangekomen op de vindplaats moeten we nog eerst een stuk door een weide om erbij te geraken, maar in Ierland komt dit wel meer voor. Als we er dan eindelijk aankomen is het toch indrukwekkend zo van dichtbij.
De Brownshill Dolmen in de verte
------------------------------------
Van dichtbij...
---------------------------------
Werkelijk heel erg groot
-----------------------------------------
Het begint opnieuw te motregenen en we besluiten dan maar om te vertrekken.
Altamont Gardens slaan we over wegens tijdsgebrek en we rijden door naar de volgende bestemming: de Wicklow Mountains in het graafschap (county) Wicklow op ongeveer 40 km van Dublin.
De Wicklow Mountains is een gebergte van een relatieve hoogte, een beetje te vergelijken met onze Ardennen. Een mooi heuvelachtig landschap met vele uitzichtpunten. Spijtig dat we voortdurend regen hebben. Een eindje verder stoppen we dan in het kleine plaatsje Glendalough waar we nog een flinke wandeling maken. De naam Glendalough is afgeleid uit het Iers: Gleann Dá Locha: "Dal van de twee meren", en refereert aan de meren in het dal genaamd Lower Lough en Upper Lough.
Schapenhouder op stap in de Wicklow Mountains
------------------------------------------------------
Prachtige landschappen
-----------------------------------------
Interessant is het klooster gesticht door St. Kevin, waarvan de ruïnes behoren tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa. Het kloostergebied ligt niet rechtstreeks aan het meer en was oorspronkelijk omgeven door een muur. In 1066 werd een round tower van 33 meter hoog gebouwd op het kloostergebied.Tijdens de wandeling krijgen we opnieuw twee flinke regenbuien en een heuse storm. We blijven ons verwonderen over het zeer wispelturige klimaat. De storm gaat echter na een kwartier weer liggen en we kunnen relatief droog terugkeren naar de auto.
Naar het klooster van St Kevin
--------------------------------------------
De round tower is duidelijk te zien
---------------------------------------
Het valt op dat de kerkhoven nog altijd worden
gebruikt voor nieuwe graven
-----------------------------------------
Een vergissing tijdens het programmeren van de gps resulteert in een trage rit dwars door de stad Dublin, net tijdens de spits. Maar uiteindelijk geraken we toch nog bij de verhuurmaatschappij om de auto af te leveren, zij het niet zonder moeite.
De shuttlebus zet ons af aan het Days Inn hotel nabij Dublin Airport.
Morgenvroeg vertrekken we naar Brussel.
Het zit erop, 2 weken Ierland met als start- en eindpunt Dublin. Van Noord Ierland tot het zuiden en niets dan lof. Een adembenemend landschap met ruige kusten en heel veel stenen, prachtige muziek en supervriendelijke mensen. En niet vergeten: een ongelooflijk rijk verleden.
Het onstabiele klimaat met heel veel regen is het enige minpunt. Maar ach, de Ieren zeggen het zelf: “You know it's summer in Ireland when the rain gets warmer…”
Ierland zit er op.
BeantwoordenVerwijderenOndertussen al een hele tijd.
Hop naar de volgende.
PS je blog over Amerika hace dos años heb ik doorgegeven aan een collega die in juni ongeveer hetzelfde gaat doen.
Frfr