donderdag 17 december 2009

Vrijdag 21 augustus 2009


De rit van vandaag: ongeveer 260 km
-------------------------------------------
“Where are you heading today ?” vraagt Pauline aan het ontbijt.
“The next stop is the Connemara, were we’d like to stay for 2 days, but first we’ll visit Lough Key on our way”
“Lough Key ?” vraagt ze verwonderd...
Zoiets komen we meer tegen hier in Ierland. Het is amper een eindje verder en ze weten al niet meer wat, waar, hoe of waarom...
Het natuurpark van Lough Key ligt in het graafschap (county) Roscommon en is zowat 100 km hiervandaan. Er liggen diverse eilandjes in het meer en rondom is een prachtig natuurgebied.
We nemen afscheid, een oprecht vriendelijke mevrouw, onze Pauline.

Het eerste bezoek is echter de Creevykeel Court Cairn. Dit ganggraf of portaalgraf (court tomb) is een lange trapeziumvormige “cairn” (steenhoop) en heeft een grafkelder met twee compartimenten. De “lintel stone” (draagsteen boven een raam of doorgang) werd tijdens het onderzoek opgegraven en opnieuw aangebracht boven de ingang. Dit ganggraf meet 55m lang en 25m breed aan de ingang, toch een redelijk groot monument en zeker een bezoek waard. Hier nog wat meer: Creevykeel Court Kairn







De Creevykeel Court Cairn
--------------------------------------------------

We rijden door naar Lough Key en doen er de Lough Key Experience, een wandeling door het domein met als hoogtepunt de Tree Canopy Walk, een wandeling van ettelijke honderden meters op een houten pad hoog tussen de bomen. Spijtig genoeg, bij aankomst regent het weer, krijgen we zelfs een heuse storm.
We gaan eerst door een tunnel, dan doorheen de fundamenten van de Rocking Manor, een kasteel dat volledig is afgebrand door een blikseminslag. Vervolgens kunnen we genieten van het uitzicht in de Tree Canopy Walk.

Aan het meer Lough Key
------------------------------------


Een kasteel midden in het meer
-----------------------------------------




De tunnel naar Rocking Manor
-----------------------------------------


Hoog tussen de bomen
---------------------------------


de Tree Canopy Walk.
Inbegrepen in de prijs: regenvlaag met storm
------------------------------------------------------


Na dit bezoek is de wind gaan liggen en schijnt de zon terug. We eten zelfs buiten in het park nabij het bezoekerscentrum. Toch een raar klimaat.

Een oude kerk op het domein
van Lough Key. Een halfuur geleden hadden
we nog een zondvloed met storm.
-------------------------------------------




Beelden vanop de Tree Canopy Walk
-----------------------------------------

We rijden de 150 km verder naar Letterfrack, een klein dorpje in de Connemara, waar we 2 nachten blijven in de B&B Mountainside.
Onderweg stoppen we in “the first bar on your way to the Connemara” en houden er een pauze. Het weer blijft goed, alhoewel er redelijk wat mist is, hier in de schaduw van Diamond Mountain. Wat betreft het weer is de Connemara het “regengat” van Ierland, dus dat beloofd. Erg droog is het de laatste dagen zeker nog niet geweest.


Op weg naar de Connemara
-----------------------------------------


Ierse humor...
----------------------------------


In de bar
"The first bar on your way to the Connemara"
-----------------------------------------

Michael Aspell van de B&B blijkt een welgezinde maar rare kwiet met een ferme rosse baard. Bovendien spreekt hij heel erg snel en heeft hij nog een Ierse tongval waardoor hij moeilijk te verstaan is. Ach wat, hij verstaat ons en dat is ook al iets. We verblijven er tesamen met een erg kroostrijk gezin (stuk of 6 kinderen) en een Amerikaans koppel. De Amerikanen zijn het vriendelijkst, beginnen zelfs een praatje.
"Can you do something about the weather ?"
"I could start a raindance, but that won't do any good, does it ?"
We houden het moreel hoog...



In Letterfrack zijn er twee restaurants. We kiezen er eentje uit en eten er de typische Irish stew, een lekkere hutsepot. Uiteraard hoort daar weer een Guinness bij…
Morgenavond eten we gewoon in het andere restaurant.

To be continued…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten